Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Zelf tandsteen verwijderen doe je zó! | 10 Tips.

Hoe zelf tandsteen verwijderen?

Zelf tandsteen verwijderen is onmogelijk met een tandenborstel of een speciale tandpasta. Tandsteen zit namelijk net zo vast aan de tanden als een mossel aan een schip. De meeste mensen besluiten daarom naar de tandarts te gaan. Anderen verwijderen (beginnend) tandsteen zélf met een tandenkrabbertje. In artikel wordt uitgelegd op welke manieren men tandsteen zélf kan verwijderen.

tandsteen verwijderen zelf

Tandartshaakje – Hoe werkt het?

hoe tandsteen verwijderenOp verschillende tandartsforums is te lezen dat een aantal mensen zelf tandsteen verwijdert door middel van een tandsteenhaakje. Zo’n haakje is speciaal op de markt gebracht voor de consument. Het haakje van Profi is uiteraard minder scherp dan het tandartshaakje en de ‘scaler‘ is gemaakt van kunststof materiaal dat zachter is dan het tandglazuur.Bekijk het krabbertje van Profi op demondzorgzaak.nl

 

Diamantboor

tandsteen verwijderenTandglazuur is zó hard dat er bij de tandarts een diamantboor aan te pas moet komen om een gaatje uit te boren. Zolang je de platte kant van de scaler gebruikt en niet met de scherpe punt in je glazuur krast, kan er dus niet zo gek veel gebeuren. Als je besluit zo’n haakje uit te proberen is het verstandig om onderscheid te maken tussen zichtbaar tandsteen en tandsteen dat zich bevindt ónder het tandvlees.

 

Tandsteen onder het tandvlees

Subgingivaal tandsteen (onder het tandvlees) kun je het beste laten verwijderen door een specialist. Subgingivaal tandsteen is namelijk veel harder, ligt dieper en is daarom nog moeilijker om zelf te verwijderen. Lees meer over;  tandsteen verwijderen pijnlijk of kosten tandsteen verwijderen.

 

Tandarts

Natuurlijk is het beter om tandsteen te laten verwijderen bij de tandarts. In het geval van een ontsteking of wanneer je erg veel tandsteen hebt, is dit zelfs noodzakelijk. De tandarts verwijdert tandsteen met een haakje of met een ultrasoon apparaat, waarbij het tandsteen wordt losgetrild. Patiënten vinden een haakje vaak fijner omdat het minder pijn doet. Soms worden de tanden gepolijst, want gladde tanden blijven makkelijker vrij van plak.

 

Wat kun je nog meer ZELF doen tegen tandsteen?

  1. Goed poetsen, twee minuten lang met een tandsteenremmende tandpasta een zachte tandenborstel. Goede tandpasta-ingrediënten tegen tandsteenvorming zijn; zink, fluoride, xylitol en actief zuurstof. Je vindt deze bestanddelen terug in de producten van PerioTherapy en Oxyfresh.
  2. bakingsodaPoetsen met baking soda blijkt te helpen tegen tandsteen. Je krijgt er ook wittere tanden van, echter wordt dit door veel tandartsen afgeraden omdat baking soda schadelijke gevolgen kan hebben voor je tandglazuur. De ph waarde van baking soda is dusdanig laag dat het glazuur kan oplossen.
  3. Kauwen op xylitol kauwgom stimuleert niet alleen de speekselproductie, het zorgt er ook voor dat plaque zich niet kan hechten aan de tanden. Kaux heeft een sterkere hoeveelheid xylitol dan andere kauwgoms en helpt daarom uitstekend mee in de strijd tegen tandsteen.
  4. middel tegen tandsteenFlossen is samen met tandenpoetsen de meest effectieve methode om tandsteen te voorkomen. Flos vooral 1/2 mm tussen de tandvleesranden en vergeet de achterste kiezen niet. Veel mensen vinden flossen met flosdraad onhandig en zelfs ergerniswekkend. De Comfort Clean Floss dan uitkomst.
  5. actief zuurstofSpoelen met actief zuurstof vernietigt bacteriën die tandsteen veroorzaken. Anäerobe bacteriën kunnen alleen voortleven in een zuurstofarme mondholte. Door te spoelen met active oxygen schakel je deze bacteriën dus uit. Actief zuurstof mondwaters zijn de spoelingen van PerioTherapy en Oxyfresh.