Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Beste 10 middelen tegen tandsteen op een rijtje!

Beste middel tegen tandsteen? Top 10!

Wat is het beste middel tegen tandsteen? Er zijn veel producten tegen tandsteen verkrijgbaar, die helaas niet allemaal doen wat ze móeten doen. Niet alleen ouderwets flosdraad is ergerniswekkend, óók tandpasta’s met alcohol of sodium lauryl sulfaat kunnen een tegenstrijdig effect hebben. Welke producten kan men beter wél gebruiken?  

1. Comfort Clean Flospick = Beste middel!

middel tegen tandsteenGéén product voorkomt tandsteen eenvoudiger dan de Comfort Clean Flosspick! Dit handige ‘flossboogje’ veegt alle bacteriën zowel ónder als boven het tandvlees geheel pijnloos weg. Tegelijkertijd zorgt de Y-curve ervoor dat ook de ruimtes tussen de achterste kiezen worden schoongeflost. Dit boogje is effectiever en vele malen fijner dan het ouderwetse flosdraad van de rol!

 

2. Dentek tandsteen verwijderaar

beste middel tandsteenTandsteen kan zelf worden verwijderd met de Profi kit. Het setje van Profi bevat een spiegel, een scaler en een pick dat speciaal is ontworpen voor consumenten. De pick is uiteraard minder scherp dan het professionele tandartsgereedschap.

Daarnaast is één van de twee scalers gemaakt van plastic materiaal dat zachter is dan tandglazuur.

 

3. PerioTherapy tandpasta

tandsteen tandpastaDoor te spoelen en poetsen met PerioTherapy kan tandplak niet veranderen in tandsteen. PerioTherapy bevat maar liefst zes tandsteenremmende ingrediënten, gemixt in een formule die andere fabrikanten niet hebben weten te creëren. Tegelijkertijd zorgt het werkende bestanddeel ‘active oxygen’ voor een frisse adem, gedurende de gehele dag!

 

4. Sensodyne super soft tandenborstel

sensodyne precision softDe borstelkop van Sensodyne Super Soft Brush is kleiner dan de meeste andere commerciële tandenborstels waardoor de minuscule ruimtes tussen je kiezen eenvoudiger te bereiken zijn. Tevens zijn de nylon borstelhaartjes zacht en afgerond waardoor ze het tandglazuur beschermen wanneer er te hard gepoetst wordt. Je kunt de Sensodyne super soft tandenborstel

 

 

5. Interdentaal rager van Dentek

middel tegen tandsteenNaast flossen en stoken kun je ook interdentaal ragen ter voorkoming van tandsteen.

Het ragertje van Dentek is buigzaam, dun en sterk en daarom effectiever dan de meeste andere interdentale ragers. Daar komt bij dat de prijskwaliteit verhouding met andere ragertjes sterk is.

Product is nog niet leverbaar in Nederland.

 

 

6. Kaux kauwgom

Xylitol zorgt ervoor dat plaque zich niet kan hechten aan de tanden. De kauwgom van het Duitse bedrijf Kaux bevat een hogere concentratie xylitol dan de meeste commerciële kauwgoms en is daarom een uitstekend wapen tegen tandsteen.

 

 

 

7. Orabrush

romantic_liquid_gelBacteriën achter op je tong zijn niet alleen de primaire oorzaak van slechte adem, ze kunnen zich óók gemakkelijk verplaatsen naar je tanden en zodoende tandsteen veroorzaken. Daar komt bij dat de zuren die deze bacteriën afscheiden schadelijk zijn voor het tandvlees én gaatjes kunnen veroorzaken. Tongbacteriën wegpoetsen gaat kinderlijk eenvoudig met Orabrush! G

 

 

8. Oxyd8 plus tandpasta en mondwater.

oxyd 8 plusHet gebruik van Oxyd8 Plus beschermt het gebit tegen de opbouw van tandplak en tandsteen. Oxyd8 Plus is één van de weinige mondwaters zónder alcohol en droogt je mond dus niet uit. Spoelingen met alcohol staan erom bekend dat ze de speekseltoevoer belemmeren en het lichaamsvocht wegnemen. Door te spoelen en poetsen met Oxyd8 Plus, krijgt de mondholte een frisse, natuurlijke en zuurstofrijke boost zodat schadelijke tandsteenbacteriën worden uitgeschakeld en tegelijkertijd de speekselproductie gestimuleerd wordt.

 

 

9. Stickdent tandenstokers

stickdentNaast flossen is ook tandenstoken van belang om de vorming van tandsteen geen kans te geven. De Stickdent tandenstoker is gemaakt van buigzaam hout. Wanneer het houtje in contact komt met speeksel vormt het zich precies tussen je tanden waardoor ze meer plak en voedselresten wegneemt dan de meeste andere tandenstokers. 

 

 

10. GeCe Dry Mouth Gel

gece dry mouth gelIn een droge mond (met onvoldoende speeksel) is de ph waarde laag (oftewel een hoge zuurgraad) waardoor tandplak ongestoord kan transformeren tot tandsteen. Door GeCe droge mond gel aan te brengen, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, houd je je weefsels soepel en blijft de ph waarde neutraal. Je voorkomt daarmee niet alleen de vorming van tandsteen, maar ook een stinkende ochtendadem.

 

 

Tot slot

Bovenstaande 10 middelen zijn (op het haakje na) vooral preventief bedoeld. Wanneer er toch tandsteen is ontstaan, lees dan dit artikel over hoe je tandsteen kunt verwijderen. Bij gebitsproblemen, in welke vorm dan ook, is het zeer raadzaam advies in te winnen bij uw tandarts of mondhygiënist.