Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Wat te doen tegen tandsteen? | 10 Tips!

Wat te doen bij tandsteen? 10 Tips!

Wat kun je doen tegen tandsteen? Eenmaal gevormd tandsteen is niet eenvoudig te verwijderen. Omdat tandsteen kan leiden tot tandvleesinfecties, gaatjes en mogelijk zelfs kaakbotafbraak is het belangrijk direct actie te ondernemen. Hieronder 10 handige tips om tandsteen te voorkomen of te verwijderen:

 

wat te doen tegen tandsteen

 

# Tip 1: Poets met een anti-tandsteen tandpasta

Dagelijks poetsen met een anti-tandsteen tandpasta voorkomt dat tandplak gaat mineraliseren. Calcium en fosfaat in speeksel vermengen zich met tandplak en vormen kristallen op de tanden. Met tetrapotassium pyrofosfaat kan dit proces worden voorkomen. In tandpasta’s zoals PerioTherapy en OxyFresh zit pyrofosfaat. Tetrapotassium pyrofosfaat vormt tevens een afweersysteem tegen toekomstige aanslag. Ook xylitol en ‘actief zuurstof’ zijn tandsteenremmend. Lees meer over goede tandpasta’s tegen tandsteen.

 

#Tip 2: Flossen

Niet-flossers hebben een grote kans op tandsteen en ontstoken tandvlees. Hoe secuur men ook poetst, met een tandenborstel worden meestal niet alle plekken bereikt. Door te flossen bereikt men de minuscule ruimtes wél. Met ouderwets flossdraad is het lastig om de achterste kiezen (pijnloos) schoon te maken.

Om die reden bestaan er handige flosstools zoals de ‘Comfort Clean Flosspick.’

 

#Tip 3 : Goed poetsen met zachte tandenborstel

precision softHet klinkt voordehandliggend, maar goed poetsen bestrijdt tandsteen. Toch zijn er maar weinig mensen die écht de juiste poetstechniek hanteren. Poets minimaal twee minuten lang en zet de borstel in een hoek van 45 graden op de tandvleesrand. Maak cirkelvormige bewegingen. Plaats de borstel op zijn kopse kant bij het poetsen van de binnenkant. De kop wordt dan kleiner waardoor de haartjes de gehele tand bereiken. Bij horizontaal poetsen lukt dit minder goed. Poets met een zachte tandenborstel, bij voorkeur één met afgeronde nylonhaartjes, zoals o.a. de Sensodyne Precision Soft.

 

#Tip 4: Gebruik een tandsteen verwijderaar

dentek profiMet een ‘scaler‘ kan beginnend tandsteen verwijderd worden. Niet zomaar zijn tandsteenhaakjes één van de meest verkochte producten van online dental shops. Als men ervoor kiest zélf tandsteen te verwijderen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen tandsteen dat zich bóven het tandvlees bevindt en tandsteen dat zich ónder het tandvlees bevindt. Specialistische hulp is altijd de beste optie.

 

#Tip 5: Anti tandsteen mondwater

actief zuurstofNet als speciale tandpasta’s, zijn er ook anti-mineraliserende mondwaters op de markt, waarvan sommigen een prima aanvulling zijn in de strijd tegen tandsteen. Bestanddelen tegen tandsteen zijn tetrapotassium pyrofosfaat, active oxygen, xylitol, tea tree olie en natriumbicarbonaat. Voorkom het gebruik van mondwater met alcohol, sodium lauryl sulfaat, en chloorhexidine (in ieder geval niet zonder doktersadvies). Mondwaters van PerioTherapy en OxyFresh zijn uitstekende alternatieven.

 

#Tip 6 : Let op voeding

suikerEen belangrijk aandachtspunt ter voorkoming van tandsteen is dat er geen suikers achterblijven in de mondholte. Suikers worden door tandplakbacteriën omgezet in schadelijke zuren die de tanden ruwer maken en gaatjes veroorzaken. Spoel daarom na iedere maaltijd de mond met water. Probeer daarnaast het aantal dagelijkse eet- en drinkmomenten te beperken tot zeven.

 

#Tip 7 : Rageren en stoken met Stickdent

stickdentNet als flossen en poetsen, kun men gebruik maken van interdentale ragers en tandenstokers ter voorkoming van tandsteen. Deze instrumenten bereiken met gemak de ruimtes tussen de achterste kiezen en onder het tandvlees, iets waar de tandenborstel moeite mee heeft. De ragers van Dentek en de stokers van Stickdent zijn populair.

 

#Tip 8 : Plakverklikkers

Veel mensen vergeten bepaalde hoekjes of gedeeltes van het gebit te poetsen. Door stelselmatig bepaalde delen over te slaan ontstaat er tandsteen. Een plakverklikker kan worden gebruikt om duidelijk te maken of er goed genoeg is gepoetst en of er delen zijn waaraan meer aandacht besteed mag worden.

 

#Tip 9 : Kauwen op xylitol

middel tegen tandvleesontstekingKauwen op suikervrije kauwgom met xylitol brengt niet alleen de speekselproductie op gang, het zorgt er óók voor dat plaquebacteriën zich niet kunnen vastklampen aan je tanden. Het Duitse bedrijf Kaux heeft een chewinggum in haar assortiment met een grotere hoeveelheid xylitol dan de meeste andere kauwgoms en is daarom het vermelden waard. Bekijk Kaux kauwgom

 

#Tip 10 : Bezoek de tandarts

Het voorkomen van tandsteen wil niet altijd lukken. Bezoek daarom minstens twee keer per jaar de tandarts. De tandarts verwijdert tandsteen handmatig met een haakje of door middel van een ultrasoon reinigingsapparaat, waarbij tandsteen wordt losgefibreerd. Na tandsteenverwijdering moet een betere mondhygiëne worden nagestreefd, waarbij het weer aankomt op goed poetsen met eventuele anti tandsteenproducten en flossen.

 

Voorgaande tips zijn voornamelijk gericht op het voorkomen van tandsteen. Wanneer tandsteen eenmaal ontstaan is raden we aan om advies van uw tandarts in te winnen.