Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Hoe een goede mondhygiëne tandsteen voorkomt

Tijdens en na het eten blijven etensresten achter tussen de tanden en kiezen. Dit is voor het blote oog nauwelijks zichtbaar. Als deze etensresten niet worden verwijderd door goed te poetsen, dan kunnen zij tandplak veroorzaken. Wanneer deze tandplak vervolgens ook niet wordt verwijderd, dan gaat de plak verkalken en ontstaat tandsteen. Tandsteen is hard en een stuk lastiger te verwijderen. Tandplak en tandsteen kunnen leiden tot tandvleesontsteking en gaatjes. In ernstige gevallen kan de ontsteking zich uitbreiden tot het kaakbot. Het is dus heel belangrijk om tandplak te verwijderen.


Goede mondhygiëne

Op sommige plaatsen in de mond is het erg lastig om tandsteen helemaal te voorkomen, omdat de tandenborstel deze plekken niet goed kan bereiken. Toch kan men zelf een hoop doen om tandsteen te voorkomen en te verwijderen. Een goede mondhygiëne begint bij minimaal twee maal daags goed poetsen. Een elektrische tandenborstel is doorgaans beter in staat om tandplak te verwijderen. Andere manieren om tandplak en lichte tandsteen te verwijderen zijn:

  • Floss twee keer per dag. Flossdraad komt op plekken waar de tandenborstel niet kan komen, namelijk tussen de tanden en kiezen. Door te flossen worden voedselrestjes en tandplak verwijderd. Ga het hele gebit af met de flossdraad.
  • Floss is met name geschikt voor tanden en kiezen die strak tegen elkaar staan. Wanneer er iets meer ruimte tussen de elementen zit, dan is een tandstoker beter. Een tandenstoker komt ook goed tussen de tanden en kiezen. Ga het hele gebit tand voor tand af.
  • Er bestaat speciaal mondwater dat tandsteen tegengaat en losweekt. Dit kan eventueel ter aanvulling worden gebruikt

Nog meer weten over middelen die tandsteen weghalen?

 

Zelf tandsteen verwijderen

De bovenstaande handelingen zijn er met name op gericht om tandplak te verwijderen en zo het ontstaan van tandsteen te voorkomen. Een lichte vorm van tandsteen kan op deze manier soms ook nog worden verwijderd, maar tandsteen is doorgaans hardnekkig en moeilijk om zelf te verwijderen. Vaak is dus de hulp van de tandarts nodig, die hiervoor speciale gereedschappen heeft. De bekendste hiervan is waarschijnlijk wel het haakje. De tandarts of mondhygiëniste kan tandsteen vakkundig en veilig verwijderen en het gebit daarna mooi polijsten. Er zijn mensen die ervoor kiezen zelf tandsteen te verwijderen, lees er hier meer over

 

Niet zelf krabben

Hoewel consumenten tegenwoordig tandartshaakjes kunnen bestellen is het niet aan te raden om tandsteen zelf te lijf te gaan met een krabber. Wanneer dit namelijk niet op de juiste manier wordt gedaan, dan kan het gebit beschadigen. Toch zijn er we degelijk goede haakjes voor de consument, zoals de Profi Oral Care Kit.

Ga regelmatig naar de tandarts. Deze zal altijd controleren op tandsteen en dit zo nodig verwijderen. Als er veel tandsteenvorming is, dan kan de tandarts doorverwijzen naar de mondhygiëniste voor een uitgebreide behandeling. Deze zal dan het hele gebit reinigen, waarna alle tandsteen weg is. Dit is heel belangrijk om het gebit en tandvlees in goede conditie te houden.

Category: Uncategorized