Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Tandsteen onder het tandvlees? | 10 Tips!

Tandsteen onder het tandvlees? Let op!

Tandsteen kan zich ook ónder het tandvlees bevinden. Dit heet subgingivaal tandsteen. Iedereen heeft een 1-3 mm ‘diepe’ ruimte tussen de tanden en het tandweefsel, ook wel sulcus genoemd. Een sulcus is normaal. Echter, in deze spleetjes kan tandplak zich eenvoudig ophopen en na verloop van tijd veranderen in tandsteen, met alle gevolgen van dien. In dit artikel kan men lezen hoe tandsteen onder het tandvlees te verwijderen en te voorkomen.

tandsteen onder tandvlees

Tandsteen kan zich onder het tandvlees bevinden

Ontstekingen

dentek flossWanneer tandplak onder het tandvlees niet op tijd wordt weggeflost zal het veranderen in tandsteen. Omdat tandsteen extra bacteriën aantrekt kan het weefsel uiteindelijk gaan irriteren en ontsteken. Het tandvlees trekt zich dan terug waardoor de ruimtes nog dieper worden (genaamd pockets). Het kaakbot, waar de ‘voet van de tand’ als het ware in rust, kan dan verdwijnen. Ook tandweefsel kan wegraken en niet meer terugkomen. Uiteindelijk zullen tanden uitvallen.

 

Wat doet de tandarts?

hoe tandsteen verwijderenEen tandarts verwijdert tandsteen handmatig met een tandsteenhaakje, ook wel een scaler of curette genoemd. Ook maakt hij gebruik van een ultrasoon apparaat. Aan dit tandsteenapparaat zit een smal staafje dat snelle bewegingen maakt, waardoor het tandsteen wordt losgetrild. Beide technieken kunnen zowel supragingivaal als subgingivaal tandvlees verwijderen. Sommige mensen kiezen ervoor beginnend tandsteen zelf te verwijderen met een consumentenhaakje.

Tandsteen hecht zich als een schelp tegen de onderkant van een schip, moeilijk te verwijderen dus.

 

Wat kan men zelf doen ter preventie?

oxyd 8 plusNa de behandeling zal de tandarts haar patiënt adviseren om meer aandacht te besteden aan de mondhygiëne. Tandsteen kan voor het grootste deel worden voorkomen door te flossen. De Comfort Clean Back Teeth van Dentek is het vermelden waard, omdat dit flosboogje niet alleen in gebruik handiger is dan ouderwets flosdraad, maar tegelijkertijd óók de achterste kiezen moeiteloos bereikt.

Tevens is poetsen en spoelen met actief zuurstof effectief tegen tandsteenvorming. In de producten van Oxyfresh en PerioTherapy vindt men naast actief zuurstof, nog 5 tandsteenremmende bestanddelen. Voor een overzicht van de beste 10 anti-tandsteen middelen kan men deze pagina raadplegen.

 

dentek profiTandsteen zelf verwijderen

Zichtbaar tandsteen (supragingivaal) kan op eigen risico zelf worden verwijderd met een consumentenhaakje. Het tandsteenkrabbertje voor de ‘leek’ van het merk Profi, is minder scherp dan professionele instrumenten. Daarnaast is het haakje gemaakt van materiaal dat zachter is dan tandglazuur.Te bekijken op demondzorgzaak.nl. Tandsteen ónder het tandvlees (dieper dan 2 mm) kun je niet zomaar zelf verwijderen. Meestal is hulp van de tandarts dan noodzakelijk.

 

Kortom: Flossen

middel tegen tandsteenIn de praktijk blijkt dat de tandvleesranden alleen goed schoon te houden zijn met flosdraad, of nog beter; door middel van een flossboogje zoals de Comfort Clean Flosser. Ook interdentaal ragen en tandenstoken kan, weliswaar in mindere mate dan flossen, meehelpen om de sulcus, tandplak vrij te houden. Het gebruik van een tandenborstel alléén is dus niet voldoende.