Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

3 Beste tandpasta’s tegen tandsteen? | Anti Tandsteen!

Tandpasta tegen tandsteen top3!

Er zijn verschillende anti-tandsteen tandpasta’s op de markt, maar welke tandpasta gaat tandsteen nu écht tegen? Er is een aantal ingrediënten waar op moet worden gelet, zowel in positieve als negatieve zin. In dit artikel wordt in het kort uitgelegd wat goede en minder goede bestanddelen zijn. 

tandpasta tegen tandsteen

 

Een goede anti-tandsteen tandpasta bevat op zijn minst drie of meer van de volgende tandsteenremmende bestanddelen:

 

 1. Tetropotassium Pyrofosfaat
 2. Zink
 3. Actief zuurstof (sodium chlorite)
 4. Xylitol
 5. Sodium Bicarbonaat (neutraliseert ph waarde)
 6. Fluoride (vooral tegen gaatjes )
 7. Calciumlactaat

 

tandsteen tandpastaBovengenoemde ingrediënten zijn 7 kristallisatieremmers of tandplakverwijderaars, die niet alleen het mineralisatieproces afremmen, maar er ook voor zorgen dat toekomstig tandsteen eenvoudiger afgekrabd kan worden. Deze remmers vindt men alléén terug in de tandpasta van PerioTherapy, Oxyd8 Plus en Oxyfresh.

 

Tandpasta’s die beter vermeden kunnen worden zijn de tandpasta’s met:

 • Sodium lauryl sulfaat (agressieve schuimer)
 • Alcohol (droogt de mond uit)
 • Natrium carboxymethyl cellulose (agressieve schuimer)
 • Menthol (droogt de mond uit)

 

Vooral sodium lauryl sulfaat kan het beste ontweken worden. Net als carboxymethyl cellulose zorgt sodium (natrium) lauryl sulfaat voor microscopische wondjes in de slijmvliezen, waarbij het afgeschuurde mondafval door bacteriën wordt omgezet in slechte adem en de mond tegelijkertijd droog en stroef aanvoelt.

Als voorbeeld: In pro expert van Oral-b zitten korrels die door sommige bezoekers van tandartsforums als onprettig of agressief worden ervaren.

 

anti tandsteen tandpastaEr is slechts een handjevol tandpasta’s die écht doen wat ze moeten doen. Terwijl de meeste commerciële tandpasta’s dubieuze bestanddelen bevatten, is PerioTherapy wél een effectief product om te gebruiken tegen tandsteen.

Net zoals de producten van het Amerikaanse bedrijven Oxyd8 en Oxyfresh.

 

De gel van Periotherapy is niet goedkoop, maar dan heeft de consument ook direct een van de betere tandpasta’s in handen. PerioTherapy is eigenlijk een gel. De moleculen in een gel zijn kleiner waardoor ze hun werk doeltreffender kunnen uitvoeren dan in een tandpasta.

 

PerioTherapy bevat 6 van de 7 veilige tandsteenremmende ingrediënten. Dat deze tandpasta tetropotassium pyrofosfaat bevat is niet zozeer uniek, dat is te vinden in de meeste remineraliserende tandpasta’s. Wat PerioTherapy echter wel uniek maakt is dat haar formule is gebaseerd op de nieuwste zuurstoftechnologie. Omdat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandsteen alleen kunnen overleven in een zuurstofarme mond, sterven ze direct af wanneer ze worden geconfronteerd met de ‘zuurstofaanval’ van PerioTherapy. Tegelijkertijd zorgen de ingrediënten aloë vera en Q10 voor een herstel van geïrriteerde weefsels.

 

middel ontstoken tandvlees besteWat doet PerioTherapy nog meer?

1. Xylitol zorgt ervoor dat plak zich niet kan hechten aan de tanden.
2. Zink werkt antibacterieel en herstellend.
3. Fluoride maakt glazuur sterker waardoor de tand beter beschermd is tegen zuuraanvallen.
4. Sodium bicarbonaat zorgt voor een neutrale ph waarde. Bij een te lage ph waarde nemen bacteriën toe, bij een te hoge ph waarde ontstaat tandsteen.

Ook de tandpasta’s van Oxyd8 of Oxyfresh bevatten veel van deze effectieve ingrediënten.

 

Waarom is tandsteen gevaarlijk?

Tandsteen zorgt voor een korrelige structuur van de tandoppervlakte waardoor schadelijke (toxische) bacteriën eenvoudig kunnen hechten. Tandsteen levert dus een indirecte bijdrage aan ontstekingen en andere aandoeningen zoals:

 

 • Ontstoken, bloedend, geïrriteerd tandvlees (secundaire klachten: hart en vaatziekten)
 • Afbraak van tandglazuur
 • Slechte adem
 • Vroeggeboorte
 • Verkleuring van tanden

 

dentek profi kitOnderzoekers hebben ontdekt dat een onbehandelde tandvleesontsteking uiteindelijk kan leiden tot hartproblemen. Bacteriën kunnen namelijk tijdens een infectie gemakkelijker het lichaam binnendringen. Behandeling en preventie van een tandvleesontsteking is dus van groot belang.

 

Als tandsteen eenmaal gevormd is, heeft een tandpasta geen effect meer.
Zichtbaar tandsteen kan desgewenst voorzichtig worden verwijderd met een consumentenhaakje van Profi. Te bekijken op demondzorgzaak.nl

 

Wanneer tandsteen zich eenmaal heeft gevormd onder het tandvlees is men verder van huis. Interventie van de specialist is dan noodzakelijk. Na de behandeling zal de tandarts of mondhygiënist adviseren er een betere mondhygiëne op na te houden, zodat tandsteen minder snel terugkomt. In dit artikel worden de top 10 tips beschreven voor een optimale mondhygiëne.