Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Verrassend: Zelf tandsteen verwijderen mogelijk

Tandsteen verwijderen: essentieel voor een gezond gebit

Ons gebit wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei stoffen die het kunnen aantasten. Beschermen we het gebit hier niet voldoende tegen, dan leidt dit tot allerlei klachten. Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, kan het verkalken en tandsteen gaan vormen.

 

Tandsteen kan vrijwel alle kleuren van de regenboog hebben, maar is meestal wit, geel of bruin tot zwart. Dit hangt onder meer af van het voedingspatroon, het al dan niet drinken van koffie en of er gerookt wordt.


Tandsteen is niet alleen lelijk voor het oog, het vormt ook een platform waarop bacteriën zich eenvoudig kunnen hechten en vermeerderen. Tandsteen kan dan ook eenvoudig gepaard gaan met gaatjes en ontstekingen. Om deze reden is het belangrijk om tandsteenvorming te voorkomen en bij aanwezigheid grondig te verwijderen.

Hoe tandsteen gevormd wordt

Iedere dag verzameld zich tandplak op ons gebit. Tandplak is een mengsel van (opgeloste) voedselresten, bacteriën en dode cellen. Normaal gesproken wordt alle tandplak dagelijks verwijderd bij het tandenpoetsen, stoken en flossen. In de praktijk is het echter lastig om daadwerkelijk alles te verwijderen, zeker wanneer er niet gestookt of geflost wordt.

 

Wanneer tandplak niet op tijd wordt verwijderd, kan het door de aanwezigheid van mineralen gaan verharden. Is tandplak eenmaal verhard, dan spreken we tandsteen. Tandsteen is een stuk lastiger om weg te halen, omdat het zo hard is. De tandarts doet dit met een speciale haakje. Met een speciaal consumentenhaakje kan beginnend tandsteen ook thuis worden verwijderd.

Tandsteen verwijderen: voorkom klachten

Wanneer ook het tandsteen niet verwijderd wordt, kunnen er ontstekingen (gingivitis en parodontitis) en gaatjes ontstaan door de aanwezige bacteriën. Deze bacteriën kunnen bovendien een vieze adem en smaak veroorzaken.

 

Probeer in eerste instantie dagelijks altijd zo goed mogelijk te poetsen, stoken en flossen. Begint er tandsteen te ontstaan, dan kan dit met een speciaal haakje verwijderd worden, zoals het DenTek tandartshaakje.

Zelf tandsteen verwijderen

Zeker wanneer tandsteen nog niet keihard is, kan het zelf verwijderd worden. Gebruik hiervoor een haakje als het DenTek tandartshaakje. Dit haakje is veilig te gebruiken en niet schadelijk voor de tanden. Het materiaal is hard genoeg om tandsteen te verwijderen, maar minder hard dan het tandglazuur. Hierdoor is het niet mogelijk om het tandglazuur aan te tasten met het haakje.

 

Ga om het tandsteen te verwijderen met het haakje tussen de tanden tot het plat op het tandvlees ligt. Trek het haakje vervolgens omhoog langs de tand. Doe dit enkele keren om al het tandsteen te verwijderen.

 

Met het meegeleverde spiegeltje kan gezien worden of je op de goede plek zit met het haakje. Het mooie aan dit spiegeltje is dat het niet beslaat van je adem, dus hoeft niet je adem in te houden.
Met het DenTek tandartshaakje wordt ook een rubberen gum massager meegeleverd, waarmee het tandvlees gemasseerd kan worden. Dit is belangrijk om het tandvlees gezond en strak te houden. Met strak tandvlees is de ruimte tussen de tand en het tandvlees klein. Omdat dit een risicovolle plek is voor de vorming van tandsteen, is het belangrijk dat het tandvlees strak rond de tand ligt.

Category: Uncategorized