Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Tandsteen verwijderaar? | Beste 3 Tandsteenhaakjes!

Tandsteenverwijderaar Top3

tandsteen verwijderaar

Tandsteen haakje voor thuis.

Met een tandsteen verwijderaar, ook wel tandartshaakje genoemd, kan tandsteen worden verwijderd. De tandarts of mondhygiënist gebruikt een soortgelijk haakje (scaler of sonde) om zowel tandsteen onder als boven het tandvlees weg te krabben. Veel mensen kiezen ervoor om beginnend tandsteen zélf te verwijderen. Er is een aantal tandenkrabbers beschikbaar voor consumenten, zoals de haakjes van Dentek, AE Dentals en Profi. Welk tandsteenhaakje is het beste voor thuisgebruik?


Thuisgebruik tandsteenhaakje

tandaanslag verwijderaarHet zelf gebruiken van een tandsteen schraper is volgens de meeste fabrikanten veilig. Glazuur is namelijk zó hard, dat een tandarts een diamantboor nodig heeft om een gaatje uit te boren. Het haakje van Profi is gemaakt van kunststof, een materiaal dat veel minder sterk is dan glazuur en daarom populair is bij consumenten.

Bekijk het krabbertje van Profi op demondzorgzaak.nl

 

Als je ervoor kiest zo’n haakje te gebruiken zorg er dan voor dat je het op de juiste manier gebruikt:

  • tandsteenhaakje

    “Pick”

    De meeste tandsteenhaakjes hebben twee uiteinden. Aan de ene kant een ‘scaler‘ en aan de andere kant een ‘pick‘. De pick is het scherpe deel. Plaats de pick niet recht op het glazuur, maar tussen de tanden en beweeg de zijkant van de pick voorzichtig vanaf het tandvlees richting het uiteinde van de tand.

 

  • scaler tandsteen

    “Scaler”

    De scaler is voor de grotere tandoppervlakken. Voor het gebruik van de scaler geldt hetzelfde. Gebruik alléén de zijkant en schraap heel voorzichtig vanaf het tandvlees naar de uiteinden van de tanden. Gebruik zowel de pick als de scaler niet vaker dan nodig, maximaal 1 keer per week.

 

  • Probeer met de tandaanslag verwijderaar niet te ver onder het tandvlees schrapen. In ieder geval niet verder dan 1-2 mm. In sommige gevallen zien we dat tandsteen zich wat dieper in de tandvleesrand bevindt. Subgingivaal tandsteen veroorzaakt al gauw ontstekingen en kun je beter laten verwijderen door een mondhygiënist of tandarts.

 

  • Niet te scherp! Zorg ervoor dat het haakje niet te scherp is. De meeste professionele instrumenten zijn te scherp voor een leek. Het kunststof haakje van Profi is wat ronder, en meer ‘afgestompt’ waardoor het een stuk veiliger is om zelf te gebruiken. Bekijk het krabbertje van Profi op demondzorgzaak.nl

 

Een tandsteenhaakje is op geen enkele manier een vervanger van de tandarts. Thuisgebruik wordt door tandartsen afgeraden en is altijd op eigen risico.