Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Kosten tandsteen verwijderen? | 25 – 75 euro!

Wat kost tandsteen verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van tandsteen bedraagt tussen de 25 en 75 euro. De hoogte van het bedrag hangt af van een aantal factoren:

• Bij welke tandarts of mondhygiënist je je laat behandelen
• Of je last hebt van veel of weinig tandsteen
• Of je daarnaast ook last hebt van infecties
• Of er parodontale pockets zijn vastgesteld met een diepte van meer dan 3 mm

 

Tarief per 5 minuten

Het tarief van tandsteenverwijdering bedraagt gemiddeld 12,50 per 5 minuten. De code die hiervoor staat is M03. De meeste specialisten zijn ongeveer 30 minuten bezig (75€). Wel moet er bij gezegd worden dat tandartsen en mondhygiënisten een vrij beroep uitoefenen, hetgeen inhoudt dat ze haar prijzen zelf mogen bepalen.

 

Direct verwijderen tijdens periodieke controle

Ook tijdens het standaard halfjaarlijkse tandartsbezoek kan hij of zij ervoor kiezen om direct enig tandsteen te verwijderen. Naast de gewone kosten van de controle declareert de tandarts dan ook meestal zo’n 5 tot 10 minuten voor het verwijderen van tandsteen.

Tot 7 minuten behandeltijd wordt afgerond naar 1 x €12,50.
Vanaf 8 minuten behandeltijd wordt afgrond naar 2 x €12,50.

 

Klachten over de rekening

Op forums lees je soms klachten over de daadwerkelijke behandelduur in de stoel vergeleken met de tijd die gedeclareerd wordt. Sommige tandartsen nemen de tijden namelijk erg ruim. Niet dat je nu met je stopwatch in de stoel moet gaan liggen, maar het is nooit verkeerd om de rekening eens kritisch onder de loep te nemen.

 

Daadwerkelijke behandeltijd

Sommige specialisten declareren 15 minuten terwijl ze misschien slechts 5 minuten hebben behandeld. Een veelgehoorde verklaring is dat de tandarts tevens kosten maakt voor de aanschaf van de instrumenten, het documenteren van patientgegevens, het maken van een nieuwe afspraak en het schoonmaken van de materialen. Echter horen deze handelingen bij de prijs te zijn inbegrepen. Enkel de behandeltijd is te declareren.

 

Parodontaal onderzoek

Als er hevige ontstekingen zijn in combinatie met overmatig tandsteen, kan de tandarts adviseren een parodontaal onderzoek te doen. De kosten voor dit onderzoek zijn ongeveer 150€. De tandarts is overigens verplicht zijn patiënt op de hoogte te brengen van de kosten (door middel een offerte) wanneer het totaalbedrag hoger uitvalt dan 150€. In de praktijk blijkt dat niet elke tandarts zich hier aan houdt.

Het verwijderen van tandsteen dat zich onder het tandvlees heeft gevormd (subgingivaal) duurt meestal langer dan een half uur en wordt gedeclareerd onder een andere code.

 

Kan ik tandsteen ook zelf verwijderen

Zichtbaar tandsteen boven het tandvlees kun je best zelf voorzichtig verwijderen met een speciaal consumentenhaakje. Het consumentenkrabbertje van Dentek bestaat uit materiaal dat zachter is dan tandglazuur, waardoor je (bij juist gebruik) niet snel schade zult aanrichten. Tandsteen dat zich bevindt onder het tandvlees vereist daarentegen een specialistische behandeling.

 

Wat is tandsteen?

Tandsteen (calculus) bestaat uit gefossiliseerde tandplakbacteriën die zijn versteend door een reactie met de calciumzouten uit je speeksel. Tandsteen vormt een cementlaagje rondom je tanden en creëert een ruwe tandoppervlakte. Juist omdat de tand een ruwere structuur heeft gekregen kunnen andere bacteriën zich nog makkelijker vastklampen. Tandsteen dat niet op tijd verwijdert wordt kan infecties teweegbrengen en uiteindelijk tanden (lees na jaren) doen uitvallen.

 

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen zie je vooral ontstaan waar de tand grenst aan het tandvlees. Ook zien we tandsteen met name terug bij de achterste kiezen en in de ruimtes net iets onder je tandvlees. Tandsteenvorming heeft een aantal oorzaken:

• Door het slecht poetsen van de achterste kiezen
• Niet flossen onder het tandvlees
• Suiker en koolhydraten die achterblijven in de mondholte
• Droge mond
• Roken
• Suikerziekte
• Verkeerde mondwaters

 

Tandsteen verwijderen pijnlijk?

Tandsteen verwijderen is niet fijn, maar pijnlijk is een groot woord. Aanslag boven het tandvlees verwijderen doet meestal geen zeer tenzij je last hebt van gevoelige tanden. Onder het tandvlees kan wel wat vervelend worden. De tandarts verwijdert tandsteen handmatig met een scaler of door middel van een ultrasoon apparaat. Een scaler blijkt minder zeer te doen. Door de energie van het ultrasone apparaat te verminderen zal de gevoeligheid afnemen. Tevens kun je vragen om een spoelverdoving of prikjes.

“Een gebitsreiniging is niet zozeer pijnlijk, tandsteen laten zitten uiteindelijk wél.”

 

Tandsteen voorkomen

Een ultrasoon tandsteenapparaat is niet perse beter dan een haakje, maar gaat wel sneller. Je kunt tandsteen beter voorkomen dan genezen. Ook na een behandeling zal de tandarts je adviseren meer aandacht te besteden aan de juiste mondhygiëne. Voor een top10 overzicht van de beste middelen tegen tandsteen klik hier.