Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Oorzaak tandsteen? | 8 oorzaken op een rijtje!

Oorzaak tandsteen? 5 redenen.

De primaire oorzaak van tandsteen is de aanwezigheid van tandplak dat niet binnen 2 dagen wordt weggepoetst. Tandplak wordt vervolgens zo hard dat het lastig te verwijderen is. Ook al is men gedisciplineerd aan het tandenpoetsen, met alleen een tandenborstel kan niet alle plak worden weggehaald. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom de ene persoon sneller last heeft van tandsteen dan de andere. In dit artikel worden de 5 grootste boosdoeners beschreven.

oorzaak tandsteen

Hoe ontstaat tandsteen : 5 boosdoeners!

 

 • Oorzaak 1. Tandplak
  Tandsteen kan niet ontstaan zonder de aanwezigheid van tandplak. Dus of de oorzaak van tandsteen nu komt door frisdrank of het roken van sigaretten, achtergebleven tandplak ligt áltijd aan de basis van het probleem. Mineralen in het speeksel (zoals kalk en fosfaat) zorgen ervoor dat tandplak ‘versteend’ raakt en niet meer te verwijderen is zónder speciaal daarvoor bedoelde instrumenten. Omdat tandsteen de tand ruwer maakt, trekt het gemakkelijk bacteriën en kleurstoffen aan waardoor verschillende gebitsproblemen kunnen ontstaan. Lees ook: tandsteen zelf verwijderen.

 

 • flossen

  Niet-flossers hebben snel last van tandsteen

  Oorzaak 2. Niet flossen of ragen
  Tandsteen ontstaat vooral bij de achterste kiezen en net iets onder het tandvlees. Tussen de tanden en het tandvlees zit een 1-3 mm diepe ruimte (sulcus), waartussen bacteriën zich eenvoudig kunnen verstoppen. Ook een tandenborstel bereikt deze plekjes nauwelijks. Door te flossen met een goed flossboogje kunnen deze ruimtes pijnloos schoon gehouden worden. Voor mensen die flosdraad onhandig en vooral pijnlijk vinden, zal de Comfort Clean Flosspick uitkomst bieden. De comfort clean flosspick heeft tevens een y-curve waardoor de achterste kiezen eenvoudig bereikt kunnen worden. Bekijk dit product op demondzorgzaak.nl

 

 • Oorzaak 3. Hoge en lage ph waarde

  Spoelen met actief zuurstof houdt de ph waarde neutraal

  Zowel een te hoge als een te lage ph waarde in de mondholte draagt bij aan de vorming van tandsteen. Tandplak vormt zich sneller in een mondholte met een lage ph waarde (hoge zuurgraad). Echter, bij een te hoge ph waarde gaat tandplak juist mineraliseren waardoor tandsteen ontstaat. Het is dus belangrijk de ph waarde in de mond neutraal te houden. Een ph waarde rond de 6 is noodzakelijk voor een gezonde mondflora. Speeksel houdt de ph waarde neutraal, probeer dus een droge mond te voorkomen. Ook het spoelen met natrium bicarbonaat en actief zuurstof draagt bij aan een stabiele ph waarde. Deze ingrediënten zijn toegevoegd in de producten van PerioTherapy en Oxyfresh.

 

 • Oorzaak 4. Suikers en zetmeel
  suikerMensen die veel suikers en zetmeelproducten nuttigen lopen sneller kans op tandsteen. Bacteriën in de mondholte zetten suikers en zetmeel om in zuren. Deze zuren zijn schadelijk voor het glazuur, waardoor tanden ruwer worden, bacteriën aantrekken en tandsteen veroorzaken. Ook gaatjes zijn een gevolg van deze zuren. Spoel de tanden daarom altijd direct na de maaltijd met een goede mondspoeling.

 

 • Oorzaak 5. Ouder worden
  Hoe hoger de leeftijd hoe ruwer de tanden worden, waardoor bacteriën zich sneller kunnen vastklampen aan het tandglazuur. Tevens blijkt dat er na het 35e levensjaar meer kalk in het speeksel zit dan tijdens de jonge jaren. Tandplak heeft kalk nodig om te kunnen verharden tot tandsteen.

 

 • 6. Roken
  Roken zorgt ervoor dat tandsteen sneller verkleurt. De nicotinedeeltjes kunnen namelijk eenvoudig hechten aan ruwe tandoppervlakken. Daarnaast zorgt roken voor monddroogheid. De hete rookgassen verdampen het vocht in de mond sneller dan dat klieren speeksel kunnen aanmaken. In een droge mond kunnen bacteriën gemakkelijker vermenigvuldigen en uiteindelijk transformeren tot tandsteen. Een droge mond kan men voorkomen met een speciale gel (GeCe Dry Mouth Gel) en door water te drinken.

 

 • 7. Frisdrank en fruitsappen
  Ook kleurstoffen in frisdranken kunnen makkelijk ‘neerslaan’ op ruwe tandoppervlakken en tezamen met plaque transformeren tot tandsteen. Daar komt bij dat suikers en zuren in frisdrank het tandglazuur aantasten en gaatjes veroorzaken. Het drinken van frisdranken en fruitsappen kan daarom het beste met een rietje.

 

 • 8. Hardheid van drinkwater
  Mensen in de Randstad hebben sneller kans op tandsteen dan mensen die in Gelderland wonen. Het water in de Randstad is veel harder (kalkrijker) waardoor tandplak eerder verandert in tandsteen.

 

Wat te doen tegen tandsteen?

tandenkrabberTandsteen kan men laten verwijderen door de tandarts. Er zijn ook mensen die besluiten om tandsteen zelf te verwijderen met een tandartshaakje. Tandsteenhaakjes voor consumenten zijn minder scherp dan de professionele scalers. Het ‘tandsteenkrabbertje’ van Profi is gemaakt van materiaal dat zachter is dan je tandglazuur. De tandsteenverwijderaar van Profi is te bestellen op demondzorgzaak.nl

 

Tandarts

In sommige gevallen heeft tandsteen een tandvleesontsteking veroorzaakt en moet er een tandarts worden ingeschakeld om het weefsel te herstellen en om verdere schade te voorkomen. De tandarts krabt tandsteen weg onder het tandvlees en maakt de ontstoken ‘pockets’ schoon. Hij of zij zal de patiënt aanraden om in het vervolg meer aandacht te besteden aan de juiste mondhygiëne en van adviezen voorzien. Tandsteen kan men voorkomen door te flossen met de juiste flosspick én te poetsen (of spoelen) met actief zuurstof en sodium bicarbonaat. In dit artikel kan men informatie lezen over de beste middelen en ingrediënten over wat te doen tegen tandsteen.