Tandsteen verwijderen? | 10 Tips en middelen!

Zelf tandsteen en tandplak verwijderen, voorkomen of verhelpen?

Tandsteen voorkomen? | 10 tips tegen tandsteen!

Hoe kun je tandsteen voorkomen?

Tandsteen voorkomen kan alleen door tandplak binnen 48 uur weg te poetsen. Het gebit 100% plakvrij poetsen, blijkt nog niet zo eenvoudig. Hoe secuur er ook gepoetst wordt, een tandenborstel komt niet overal goed bij. Tandsteen voorkomen gaat dus veel verder dan louter tandenpoetsen. Hieronder 10 tips:

tandsteen voorkomen

10 Tips om tandsteen te voorkomen:

Tip 1. Flossen
Niets is effectiever tegen tandsteen dan flossen! Tandsteen vormt zich met name 1-2 mm onder het tandvlees en tussen de achterste kiezen. Een tandenborstel bereikt deze plekjes nauwelijks. Door te flossen kan men deze ruimtes wél bereiken. Veel mensen hebben een hekel aan flossen omdat flosdraad niet alleen onhandig is, maar ook in het tandvlees snijdt. De Comfort Clean Flosspick is dan een slim alternatief.

 

precision softTip 2. Beter poetsen met een goede tandenborstel.
Goed poetsen kan een groot deel van tandsteenvorming voorkomen. Poets liever niet op en neer, maar maak cirkelvormige bewegingen. Zet de borstelkop in een hoek van 45 graden op de tandvleesrand. Vergeet de binnenkanten niet. Minimaal 2 minuten lang en zachtjes poetsen. Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met een kleine borstelkop en afgeronde borstelhaartjes van nylon, zoals de supersoft brush van Sensodyne.

 

oxyfresh powerpaste tandpastaTip 3. Gebruik de juiste tandpasta!
Er zijn veel tandpasta’s verkrijgbaar tegen tandsteen. Helaas zijn ze niet allemaal even effectief. Voor hen die zijn of haar gebit alléén het allerbeste gunt is hier een overzicht met de beste 3 tandpasta’s tegen tandsteen.

 

gece dry mouth gelTip 4. Voorkom een droge mond
In een droge mond kunnen tandplakbacteriën makkelijker overleven en transformeren tot tandsteen. Voldoende speekselvloed is belangrijk vanwege haar antibacteriële eigenschappen. Daar komt bij dat speeksel de zuurgraad neutraliseert en gaatjes tegengaat. Hoe hoger de zuurgraad hoe meer plak. Een droge mond kan worden voorkomen door voldoende water te drinken. Voor hardnekkige droge mondklachten bestaan er verschillende middelen zoals RaspBerry Hydrating Gel en Kaux kauwgom.

 

Tip 5. Plakverklikker
Een plakverklikker is vooral bedoeld om te controleren waar nog tandplak zit na een poetsbeurt. Zo kan men zien welke plekjes in het vervolg extra aandacht nodig hebben, waardoor de vorming van tandsteen op tijd kan worden voorkomen. Kauw op één kleurtabletje en verdeel het door de mond. Er komt vervolgens een stofje vrij dat resterend tandplak een rode kleur geeft.

 

romantic_liquid_gel6. Tongschraper
Achter op de tong bevinden zich miljoenen bacteriën die niet alleen een slechte adem teweegbrengen maar ook een oorzaak van tandsteen kunnen zijn. Vooral mensen met een ruwe tongstructuur hebben al gauw te maken met gele of witte tongaanslag. Voor de algehele gezondheid van de mond is het belangrijk om de tong te schrapen. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd met Orabrush en een speciale tonggel.

 

actief zuurstof7. Anti tandsteen mondwater
Net als tandpasta’s, zijn er ook flink veel mondwaters te koop die volgens de fabrikant tandsteen tegen gaan. Niet alle tandartsen zijn overtuigd van mondwaters, omdat er veel spoelingen zijn met dubieuze stoffen. Echter menen wij dat een mondwater wel degelijk kan helpen zolang ze maar geen alcohol of chloorhexidine bevat en ‘actief zuurstof’ als werkende stof heeft. Tevens is wetenschappelijk aangetoond dat xylitol en tea tree olie tandsteen tegengaan. Mondwaters die aan deze eisen voldoen zijn PerioTherapy en Oxyfresh.

 

8. Vermijd zetmeel en suikers.
Achtergebleven suikers en zetmeel in de mondholte worden door bacteriën afgebroken en omgezet in zuren. De vrijgekomen zuren tasten het tandglazuur aan en veroorzaken niet alleen gaatjes, maar maken de tanden ook ruwer. Een ruwe tand is veel vatbaarder voor tandsteen dan een gladde tand. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat zetmeel en suikers achterblijven in de mondholte. Dit kan worden bereikt door direct na de maaltijd te spoelen met water. Frisdrank kun men beter drinken door een rietje. Maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag is aanbevolden. Tanden poetsen met een fluoride tandpasta maakt de tanden sterker tegen deze zuuraanvallen. Lees hier wat goede tandpasta’s zijn.

 

middel tegen tandsteen9. Bezoek de tandarts minimaal 2x per jaar.
Ga in ieder geval twee keer per jaar naar de tandarts. De tandarts kan beginnend tandsteen tijdig signaleren en verwijderen. Hoewel er veel mensen zijn die zichtbaar tandsteen zélf verwijderen met een consumenten tandsteenhaakje, kan tandsteen dat zich heeft gevormd ónder het tandvlees (>2mm) beter worden verwijderd door een specialist. Met een polijstpasta kan de tandarts aanslag weghalen. Gladde tanden zijn eenvoudiger schoon te houden dan ruwe tanden. Na een behandeling zal de tandarts de patiënt adviseren meer aandacht te besteden aan mondhygiëne. Zoals reeds beschreven is naast goed poetsen vooral flossen zeer belangrijk!

 

10. Fruit eten
Fruit eten zou volgens onderzoekers de vorming van tandsteen tegengaan. In fruit zitten namelijk enzymen die een antibacteriële werking hebben, waardoor tandplak zich niet verder kan uitbreiden tot tandsteen.

 

Wil je weten wat de 10 meest populaire middelen tegen tandsteen zijn? Neem dan een kijkje op deze pagina.